Home / Lakáshitel / A lakáshitel igénylés költségei

A lakáshitel igénylés költségei

A lakáshitel igénylés előtt mindenki pontos kalkulációkat végez; számba veszi, mekkora összeget tud önrészként felhasználni, ráadásul az új lakás berendezése, átvétele is egy csomó pénzbe kerül. Ilyenkor igazán érvényes a mondás, miszerint minden fillér számít.

És mindennek a tetejére kiderül, hogy maga a hiteligénylésnek is vannak költségei. Tehát nem csak a törlesztőrészletek terhét, hanem magának az igénylésnek a költségét is fedezni kell.

Általános esetben vannak bizonyos banki költségek, amelyek leginkább adminisztrációs költségnek nevezhetők. Emellett viszont fizetni kell az adásvételi szerződés megkötésének díját, valamint az lakásvásárlás után fizetendő illetéket. Ezekre vonatkozóan konkrét árat nem tudunk mondani, hiszen általában százalékos meghatározás után kerülnek megállapításra. Van egy úgynevezett értékbecslés is, illetve ennek egy díja, ami akár több tízezer forintra is rúghat.

A hitelszerződések további dokumentációk beszerzését teszik szükségessé, amelyek pénzbe kerülnek; amennyiben a szerződés megkötése közjegyzői okiratba foglalva történik, annak is van egy elég kellemetlen díja. Mindezek mellett ki kell kérni a tulajdoni lapot, illetve kertes házak esetében a térképet. Mondani sem kell, hogy ezeket a költségeket is a hiteligénylőnek kell fizetnie.

Egyes esetekben előfordulhat, hogy valamilyen akció keretében a bank átvállalja ezeket a költségeket. A bank kiválasztásánál akár ez is egy szempont lehet, amennyiben a törlesztőrészletek azonosak. A szóban forgó költségek együttesen elég jelentős terhet rónak az épp kiköltekezett hiteligénylőre.

About admin

Ezt is nézd meg

Kinek érdemes lakáshitelt felvennie?

Tagadhatatlan, hogy a lakáshitellel kapcsolatban számos érv és ellenérv is felhozható. Az általános vélekedés szerint …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük